Osoblje bolnice prekršilo protokol da bi čovjek na samrti uživao u cigareti i čaši vina

Nakon što je ustanovljeno da je 75-godišnji Carsten Flemming Hansen suviše bolestan da bi bio podvrgnut operativnom zahvatu, bolnica u Danskoj je prekršila protokol kako bi mu ispunila posljednju želju. Osoblje mu je omogućilo da uživa u cigareti i čaši bijelog vina.

Na stranici bolnice je objavljeno da je Hansen primljen s aneurizmom aorte i unutarnjim krvaranjem, nakon čega je utvrđeno da je smrtno bolestan. Ljekari su mu dali nekoliko sati ili u najboljem slučaju dana života te su odlučili da mu umjesto operacije osiguraju dostojanstvenu smrt.

Medicinske sestre Univerzitetske bolnice Aarhus izvele su Hansena na balkon gdje je uživao u cigareti i čaši bijelog vina posmatrajući zalazak sunca s porodicom. Njegova porodica se složila da je ispunjavanje njegove posljednje želje u datom trenutku važnije od liječenja i pravila.

“Atmosfera je bila ugodna i opuštajuća. Naravno, članovi njegove porodice su bili tužni jer će umrijeti”, kazala je medicinska sestra Rikke Kvist.

Fotografija je objavljena na Facebook profilu bolnice, dobila je 70.000 lajkova i hiljade komentara, a podijelilo ju je više od 4.500 korisnika.

 

izvor:klix

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *