Kako kafa DJELUJE na mozak, želudac i krvotok

Kafa, čaj, kola – sve su to pića koja sadrže kofein i “dižu” nas. Mnogi od nas ne mogu funkcionirati dok ne dobiju svoju dozu kofeina. No, šta se događa s našim mozgom i cijelim tijelom kada uzimamo kofein?

 

Svi znamo da nas budi, no kofein i poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit. Učinci traju satima nakon konzumacije. Moglo bi se reći da je normalno konzumirati do 400 miligrama kofeina na dan.

Djelovanje kofeina na mozak

Može poboljšati pamćenje, no najbolje djeluje ako ga ne konzumirate prečesto. Poboljšava koncentraciju te smo manje pospani. Osim toga, potiče lučenje dopamina pa podiže raspoloženje i ublažava simptome depresije.

 

Djelovanje kofeina na želudac

Dok su brojni pozitivni efekti djelovanja kofeina na mozak, sa želucem je stvar nešto drukčija. Kako kofein podiže nivo kiseline, može uzrokovati žgaravicu. Osim toga, smanjuje apetit.

Djelovanje na krvotok

Kofein podiže krvni tlak, no stručnjaci kažu da to nisu nivoi koji bi nas trebali zabrinjavati. Odnosno, jedna kafa neće toliko podignuti tlak da može napraviti štetu kod zdravih, odraslih ljudi.

Izvor: fokus.ba

2 comments

  1. Kafa pogorsava aksioznost a moze da pogorsa i depresiju ,prvih par sati je sve ok dok neprodje dejstvo i pocne da luci kortizol hormon stresa pogotovu na osetljivije osobe na kofein….Sve je lepo to ali daleko od alternative dokazano i na PET snimcima na duze staze, radi se o lakoj drogi jednostavno receno i sami ste napisali ,neki nemogu da funkcionisu dok nedobiju svoju dozu kofeina 😉Caj je mozda bolja opcija jer sadrzi znatno manju kolicinu kofeina….

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *