Poučna poruka od jednog mladića… Vrlo važna za život..

Prije neku večer, sjedim s prijateljima u McDonaldsu. Završili s jelom, zapalili cigaru, kikoćemo se nekim našim pričama.

 

 

Baka za stolom pored govori unuku da će ga ako bude dobar, svaki dan voditi u “Makdoland”, klinac odgovara “TO NIJE ZDRAVO!!” Smijemo se još više. Na našem stolu i dalje stoje dvije tacne s otpacima, polupraznim čašama s ledom razvodnjenom coca colom, par polusažvakanih zalogaja, nešto malo pomfrita, zgužvane salvete.

 

Prilazi dečko, dvadesetak godina, pita jesmo završili, da može odnijeti tacne. Klimnemo glavom, uzima tacne i odnosi.

 

Sjeo je dva stola dalje. Prekrstio se i počeo jesti.

 

Dani su prošli, ova slika u mojoj glavi ni za nijansu nije izblijedjela. I nadam se da nikada neće. Nadam se da će mi se vratiti svaki put kad samo počnem razmišljati da zakukam jer mi fali para, jer hoću novi telefon, jer ne mogu da se odlučim gdje ću na ljetovanje, jer ne znam što da obučem za večeru s prijateljima.

 

Nadam se da će se vratiti svaki dan i natjerati me da budem zahvalan za sve ono što imam u životu, a što podrazumijevam da bih i trebalo imati. Nadam se da će se vratiti i natjerati da shvatim koliko sam sretan što imam gdje zaspati, što pojesti, što sam zdrav i prav, pa makar i sa starim modelom telefona.

 

Nadam se da će se vratiti i podsjetiti me koliko sam sretan što mogu da čujem zvuk kiše, vidim oblake. Jer ima bolesne djece koja nikad nisu mogla da čuju svoju majku ili vide njen osmijeh. Nadam se da će se ta slika svaki dan vratiti i naterati me da budem više čovjek nego što sam bio dan prije tog kikotanja u Meku.

 

Prijatelj je utrčao u Mek da kupi obrok i donese mu. Dok je izašao, dečko je već otišao, osiguranje ga je otjeralo jer je neprihvatljivo sjediti u Mekdonaldsu i jesti nečije ostatke.

 

Stigli smo ga negdje malo dalje na Terazijama. Uzeo je šarenu papirnu kesu i osmjehnuo se. Osmjehnuo se jer je, za razliku od nas, on zahvalan za sve što ima u životu.

 

Sramota me je od sebe samog.

 

Piše: Boris Trivan

 

One comment

  1. Imam ja realniji doživljaj, manje patetičan i bez praćenja šablona. Pre nekoliko godina vidim dečka na ulici, beskućnika koga sam viđao i ranije. Deluje kao delimično retardiran ali siguran sam da nije, samo ga je život gazio na najgori način. Prvi put kada sam ga video bio je mlađi tinejdžer, grupa romske dece je zauzela krug oko njega i pljuvali su ga sa svih strana dok je on siroma pokušavao na isti način da uzvrati. Nije rom ali ima izgleda baš tužnu sudbinu. Dakle sretnem ja njega na ulici i poželim da nešto učinim za njega. Pitam ga jesi li gladan? Odgovara -Jesam! Hoćeš pljeskavice-Hoću! Reče mi da se zove Gagi i moram reći da me je gledao kao niže biće, i nekako sa nekakvom pritajenom agresivnošću kao što izrabljivani nadničar gleda gazdu. Naručih mu dve pljeskavice. Prolaziše tu neki lokalni seljober sa neke dve devojke i krenu da ismejava Gagija jer se izgleda pojavljivao i brukao na audiciji za Zvezde Granda kod nadaleko čuvenog omalovažatelja Saše Popovića. Pitaše ga otkud mu pare za pljeskavice a on ćutke dripački glavom pokaza ka meni. Ovi me odmeriše i proceniše za budalu i ćutke produžiše. Platih i dadoh mu pleskavice. Nije se nimalo obradovao ali je otprilike bio zadovoljan. Verovatno jer ga nisam prevario. Nilada nećete pogoditi šta mi je rekao na rastanku. -Tu sam ja i sutra, rekao je poluodsutno odlazeći svojon putem bez da me je u oči pogledao i bez trunke zahvalnosti.
    Konačna analiza.
    Ovom zadnjom rečenicom mi je saopštio da ovakav gest nije njemu neka pomoć jer on i sutra ima isti problem-kako preživeti. -Ako želiš da učiniš dobro delo onda se moraš ozbiljnije žrtvovati, hrana mi treba svaki dan.Ovo je kap u moru mojih potreba, mada su one skromne. I znate šta? U pravu je. Očekivao sam veću zahvalnost nego što učinjeno delo zaslužuje, računajući da njemu bednome pljeskavica mnogo znači. I još. Pokazao je visoju dozu mudrosti, postideo me je. Učinio je da vidim koliko sam bedan. Iskreno mu hvala na tome.

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *