Pet znakova da vašem tijelu nedostaje kalijuma

Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u tijelu, reguliše tjelesne tekućine i ravnotežu minerala u organizmu.

 

Uz to ublažava efekte pretjerane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi širom svijeta. Povrh svega, štiti krvne žile od oštećenja i zadebljanja te snižava visoki krvni pritisak.

 

“Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz vrećice ili kutije, vjerovatno imate premalo kalijuma u organizmu”, tvrdi nutricionistica Lauren Blake iz “Wexner Medical Centra”.

 

 

Ovo su najčešći znakovi da vam u tijelu nedostaje kalijuma.

 

1. Stalno ste umorni

Tijelu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisao. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalija mogao bi biti uzrok, tvrdi Lauren Blake. Umor može biti i posljedica stresa, loše prehrane i nedostatka sna, što su također problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

 

 

2. Imate česte grčeve u mišićima

Kalijum je neophodan za pravilan rad mišića u cijelom tijelu. Kada su nivoi tog minerala u tijelu niski, pojedinac osjeća bolove i grčeve tokom dana ili dok vježba.

 

 

3. Osjećate slabost i vrtoglavicu

Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a velik pad tog minerala u tijelu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvijestiti. To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posjetite doktora, upozorava američka nutricionistica. Nemojte zanemarivati ni ako osjećate trnce u rukama i nogama.

 

 

4. Imate visok krvni pritisak

Bez odgovarajućih količina kalijuma u tijelu, krvne se žile mogu suziti, što dovodi do visokog krvnog pritiska. Pripazite i na srčane palpitacije –najvažniji mišić u tijelu ne može dobro raditi kada u tijelu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

 

 

5. Stalno ste naduti

Tijelo ima problema s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijuma. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga.

 

izvor:dnevnik

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *