Popili ste jutros kafu čim ste otvorili oči? Evo zašto ste napravili VELIKU GREŠKU

Jutro bez kafe je većini nas nezamislivo, i niko ne kaže da treba da se odreknete te navike, ali prije toga obavezno pojedite nešto…

 

 

Šoljica jutarnje kafe prije nego što ste u organizam unijeli bilo šta je pravi šok za tijelo, i to ne pozitivan.

 

 

Čista crna kafa na prazan želudac stimuliše izlučivanje hlorovodične kiseline u sistem za varenje, a to će vrlo brzo osjetiti osobe koje su sklone gastritisu.

 

Ako mislite da ste bezbjedni jer nemate probleme sa organima za varenje, varate se jer se hlorovodična kiselina koristi za razgradnju hrane, a ukoliko niste doručkovali, imaćete probavne smetnje tokom drugih obroka. Posebno teško će se razgrađivati proteini, što dalje vodi u nove probleme, jer nerazrađeni proteini u tijelu izazivaju nadutost, iritaciju i upalu crijeva,

 

Dalje, kafa sama po sebi djeluje na pojačano lučenje kortizola, hormona stresa, a ta pojava je još snažnija ako se kafa pije na prazan želudac. Lupanje srca, kratki i plitki udisaji, stres u tijelu i anksioznost su česti pratioci jutarnje kafe prije doručka.

 

I to nije sve! Kofein umanjuje proizvodnju seratonina, hormona sreće, a nedostatak ovog hormona je glavni uzrok depresije. Kada popijemo kafu na prazan želudac, raspoloženje će nam se naglo podići, ali ćemo ubrzo postati nervozni i neraspoloženi. A ako unosimo previše kafe u toku dana, lučenje seratonina postaje uslovljeno spoljnim faktorima, a ne ostaje rezultat rada tijela, kao što bi trebalo.

 

Dakle, prvu jutarnju kafu treba popiti najranije sat vremena poslije buđenja, i to nakon što ste pojeli nešto, makar komadić hljeba.

 

izvor: Žena

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *