‘DR. FRANKENSTEIN’ USPJEŠNO PRESADIO GLAVU ČOVJEKU! ŠTA DALJE?

Prva transplantacija ljudske glave u svijetu navodno je izvedena na lešu u 18-satnoj operaciji koja je uspješno povezala kralježnicu, živce i krvne žile različitih dijelova tijela dvoje ljudi

 

 

Operacija je provedena od strane tima na čelu s dr. Xiaoping Renom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harbin u Kini, koji je prošle godine uspješno presadio glavu na tijelo majmuna.

 

 

Talijanski profesor Sergio Canavero, direktor grupe “Turin Advanced Neuromodulation Group”, koji je radio s timom, rekao je da je „neminovno” kada će presaditi glavu na živog čovjeka koji je bio paraliziran od vrata prema dolje.

 

On je rekao za Telegraph da je električna stimulacija živaca pokazala da je oparacija presađivanja glave na tijelo bila uspješna, te da su dijelovi tijela dvije osobe potpuno spojeni.

„Prva ljudska transplantacija glave na lešu je učinjena. Potpuna zamjena glave između mozga mrtvog donatora i živog pacjenta je sljedeća faza„ rekao je Canavero na konferenciji za novinare u Beču, izvijestio je britanski Telegraph.

 

 

„To je zadnji korak u formalnoj transplantaciji glave na živom čovjeku koje je neminovno”, rekao je Canavero, koji je stekao mješavinu slave i popularnosti u 2015. godini zbog svojih frankensteinskih planova da namjerava postići svoj podvig u roku od dvije godine.

Iako će ruski računalni znanstvenik Valerij Spiridonov, koji pati od bolesti propadanja mišića, dobrovoljno postati prvi pacijent za transplantaciju glave, tim je rekao da će prvi primatelj vjerojatno biti kineski, jer je veća šansa za dobivanje kineskog donora.

 

Canavero, koji tvrdio da je uspješno izveo operaciju na štakorima i majmunu, rekao je da znanstveni radovi detaljno opisuju postupak na lešu, kao i više detalja o prvoj živoj ljudskoj transplantaciji, koja će biti provedena u narednih nekoliko dana.

 

Rekao je da će se operacija na živom čovjeku održati u Kini jer su njegovi napori za dobivanje potpore za projekt odbačene od strane medicinske zajednice u SAD-u i Europi, piše USA Today.

 

„Amerikanci nisu razumjeli”, rekao je Canavero prošli tjedan kada je na konferenciji objašnjavao operaciju.

Canavero planira odvojiti leđnu moždinu davatelja i primatelja sa dijamantnom oštricom. Da bi zaštitio primateljev mozak tijekom prijenosa, on će biti ohlađen i biti u stanju duboke hipotermije, rekao je on.

On je na konferenciji za medije rekao da njegov tim uvježbava svoje tehnike na ljudskim truplima u Kini, ali postoje i neke operacije koje nisu poznate javnosti.

Većina medicinskih stručnjaka kažu da je procedura puna opasnosti i dubokih biomedicinskih etičkih pitanja.

Dr. James Giordano, profesor na Medicinskom Sveučilištu Georgetown Medical Center u Washingtonu, je rekao da nije provedena dovoljno obimna sudija prije takvog postupka.

Assya Pascalev, biomedicinski etičar na sveučilištu Howard u Washingtonu, izjavila je za novine da postoji puno neodgovorenih pitanja o identitetu i pravima primatelja.

 

„Nije to samo podešavanje glave na novo tijelo. Tu se može raditi o potpuno novoj osobi„ – rekla je.

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *