Ovi sastojci štete vašoj jetri!

Jetra je od ključne važnosti za normalno funkcionisanje mozga, srca, i uopšte čitavog našeg organizma. Ona eliminiše toksine i otpadne materije iz tela, ali joj često, ishranom i načinom života, ne olakšavamo ovaj značajan zadatak. Kada je ishrana u pitanju, samim izbegavanjem određenih namirnica možemo već učiniti dosta za zdravlje jetre.

 

Za početak, ograničite unos alkohola – u redu je s vremena na vreme da popijete čašu crnog vina uz ručak, ali preterano konzumiranje alkoholnih pića zaista nepovoljno utiče na zdravlje jetre. Prema preporukama stručnjaka, žene ne bi trebalo da piju više od jednog, a muškarci više od dva alkoholna pića dnevno. Jedna čaša pića odgovara količini od 100 ml vina, 330 ml piva (sa 5% alkohola) ili 60 ml žestokog alkoholnog pića.

 

Smanjite unos soli – preterano konzumiranje slane hrane dodatno pogoršava oštećenja na jetri. Umesto soli, koristite kombinacije drugih začina koji zahvaljujući antioksidansima i antiinflamatornom dejstvu čak doprinose zdravlju jetre.

 

Izbegavajte namirnice koje sadrže trans masti. Trans masti, naime, povećavaju rizik od nealkoholne masne bolesti jetre.

 

Šećer i proizvodi od belog brašna takođe nepovoljno utiču na zdravlje jetre. Ovi sastojci dovode do naglog povećanja nivoa glukoze i insulina u krvi, kojeg potom prati nagli pad ovih vrednosti, što na duže staze može dovesti do insulinske rezistancije. Višak šećera u krvi tada jetra pretvara u mast, koja se skladišti u potkožnom masnom tkivu, ali i u samoj jetri. Na ovaj način, redovno konzumiranje pomenutih namirnica može dovesti do razvoja bolesti masne jetre.

 

 

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *