Cimet i jogurt najbolji su par za vaše zdravlje i mršavljenje

Jogurt u kombinaciji s cimetom odličan je napitak s kojim možete započeti i završiti dan. Ukusan je i ima velikog zdravstvenog opravdanja. Inače je ovaj napitak sastavni dio “cimet dijete” za mršavljenje, a ima i mnogostruke učinke.

Cimet regulira količinu šećera. Snižava šećer ne potičući pritom pretjerano lučenje inzulina. Redovito provociranje inzulina pospješuje taloženje masnoća u tijelu. Uporabom cimeta, lučenje inzulina će biti pod kontrolom, što će omogućiti uspješno topljenje masnih naslaga. Ukratko, dijeta s cimetom ubrzava metabolizam i skida masne naslage. Pomaže vam da se riješite lošeg kolesterola u krvi. Kako cimet regulira razinu šećera, na isti način vam se i smanjuje žudnja za ugljikohidratima. To je važna činjenica u samokontroli prehrane i držanju dijete.

Jogurt je pak bogat kalcijem, fosforom, cinkom i B vitaminima, a mliječna kiselina iz jogurta snižava pH crijevne flore zbog čega se olakšava probavni proces. Budući da se fermentacijom laktoza iz jogurta velikim dijelom razgrađuje, probiotičke jogurte mogu koristiti i osobe koje pate od intolerancije na laktozu.

Ova dva super sastojka samo treba pomiješati i piti kao prvi obrok ujutro i zadnji obrok navečer. Bolja varijanta je umjesto kupovnog jogurta upotrijebiti domaći kefir, jer odlikuje bogatstvom dobrih bakterija koje su izuzetno blagotvorne za zdravlje.

Idealno bi bilo uz cimet i jogurt tijekom doručka uvrstiti i svježe voće te obavezno tijekom dana paziti na dostatan unos tekućine, odnosno piti dovoljno vode te izbjegavati zaslađene sokove i slatkiše. S obzirom na to da kvalitetni cimet obiluje kumarinom, izrazito snažnim sastojkom koji može oštetiti jetru, nikako se ne smije konzumirati u velikim količinama. Dvije žličice su dovoljne za povoljan učinak cimeta na tijelo, a ne mogu naškoditi organizmu – sve više od toga može biti štetno.

 

 

 

 

Autor:Tara Lukičić

izvor:TZH.com

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *