6 NAMIRNICA ZA BOLJE PAMĆENJE

ISTRAŽIVANJA SU POKAZALA DA ODREĐENE VRSTE NAMIRNICA I LEKOVITIH BILJAKA POZITIVNO UTIČU NA FUNKCIJU MOZGA, MEMORIJU I KONCENTRACIJU.

 

 

 

 

 

 

Oslabljeno pamćenje nije svojstveno samo za ljude koji su ušli u petu deceniju života. U poslednje vreme sve je više mladih koji se žale na nedostatak koncentracije i lošu memoriju. Rezultati mnogobrojnih naučnih studija pokazali su da na funkciju mozga, pamćenje i koncentraciju, dosta utiče ishrana – neke namirnice obezbeđuje dobru prokrvljenost centralnog nervnog sistema i podstiču njegove funkcije, a druge imaju suprotno dejstvo i trebalo bi ih izbegavati.

 

Pročitajte kojih šest namirnica bi svakodnevno trebalo da koristite kako biste poboljšali pamćenje:

 

 

 

1. Orasi. Ovaj jezgrasti plod smatra se idealnom hranom za mozak. Poznato je da su orasi (kao i bademi i lešnici) odličan izvor omega-3 masnih kiselina, neophodnih za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija i neurotrasmitera odgovornih za promene raspoloženja.

Ipak, orahe bi trebalo konzumirati u umerenim količinama, jer su vrlo kalorični.

 

 

 

2. Alge. Morske alge sadrže obilje hranljivih materija – natrijum, kalcijum, hlor, kalijum, jod, gvožđe, bakar, cink i selen, a bogate su i drugim materijama koje podstiču moždane funkcije: vitaminima C, B12 i karotenom, kao i linoleinskim i alfa-linoleinskim masnim kiselinama.

Osim što poboljšavaju memoriju i koncentraciju, alge snižavaju nivo holesterola u krvi, blagotvorno utiču na metabolizam i jačaju zube, kosu i kosti.

 

 

 

3. Ruzmarin. Vekovima se upotrebljavao za jačanje moždanih funkcija, a njegovo dejstvo potvrdile su i mnoge naučne studije. Ovaj aromatični začin sadrži snažan antioksidant koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala odgovornih za oštećenje mozga. Za poboljšanje pamćenja koristi se čaj od vrhova grančica biljke, koji ne treba piti uveče jer podstiče budnost.

 

 

 

4. Kakao. Nauka je potvrdila blagotvorno dejstvo sastojka kakaoa – flavanola, antioksidanta koji podstiče protok krvi u mozgu i štiti od demencije. Važno je istaći da čokolada, osim ovog blagotvornog sastojka sadrži i šećer, masnoće i još neke štetne dodatke, pa se preporučuje konzumiranje kakaoa u prahu.

 

 

 

5. Žen-šen. Ova biljka, koju nazivaju korenom života i univerzalnim lekom, povećava psihofizičku izdržljivost, pozitivno utiče na moždanu aktivnost i stimuliše lučenje adrenalina. Preporučuje se svima onima koji su izloženi psihofizičkom naporu i stresu.

 

 

 

6. Pivski kvasac. Obiluje vitaminima B grupe, esencijalnim aminokiselinama, gvožđem, selenom, cinkom, magnezijumom, kalijumom, natrijumom i drugim korisnim mineralima. Zbog toga, trebalo bi da bude zastupljen u svakodnevnoj ishrani, a naročito se preporučuje osobama koje su izložene povećanom riziku od nastanka bolesti nervnog i lokomotornog sistema.

 

 

 

 

 

 

 

 

izvor:kucnilekovi

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *