PRAVILNA ISHRANA: 12 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA NA PLANETI

ONE SU DOKAZANO VEOMA ZDRAVE, USPEŠNE SU U BORBI PROTIV BOLESTI I PODIŽU ENERGIJU… POTREBNO JE SAMO DA IH UKLJUČITE U REDOVNU ISHRANU I USREĆITE SVOJ ORGANIZAM!

 

 

 

 

 

Ni za jednu namirnicu ne može se reći da je zdrava ili nezdrava jer svaka namirnica, ako je deo pravilno izbalansirane ishrane, povoljno utiče na ljudski organizam. Upravo zato, svaki autor ima svojih 10 “zdravih” namirnica,

 

 

 

Odabirom raznovrsnih namirnica osiguravamo optimalan unos energije, belančevina, vitamina i minerala te time zadovoljavamo sve nutritivne potrebe organizma. Okrenite se mediteranskoj ishrani, koja je već duže vreme poznata po blagotvornom učinku na zdravlje.

 

 

 

 

Ove dve nutricionistkinje izdvojile su za vas 12 najvažnijih namirnica za ljudski organizam…

 

 

 

LIMUN

 

 

Jedan od plodova prirode je limun, koji se odavno koristi kao lek.

“Limun je jedan od glavnih izvora vitamina C, za koji je poznato da je snažan antioksidans. Za limun se smatra da ima antibiotičko delovanje zbog odličnog mikronutritivnog sastava”, kaže Nataša Šoštarić.

 

 

 

Brokoli

 

 

“Niskokalorična je namirnica, a odličan je izvor antioksidansa poput luteina i zeaksantina te sadrži fitonutrijente sa antikarcinogenim delovanjem”, ističe Nataša.

 

 

Top 5 važnih nutrijenata

 

 

* Bioflavonoidi deluju antioksidativno i pomažu pri apsorpciji vitamina C, čime se sprečava oštećivanje ćelija, a time i jačanje imuniteta. Takođe pomažu obnovi kardiovaskularnog sistema.

 

 

* Omega-3 masne kiseline – ima ih u orasima, lososu i srdeli, već su odavno poznate kao zaštitnik srca i krvnih sudova i dobrog holesterola, a nove studije pokazuju i da imaju antidepresivan efekat.

 

 

* Gvožđe ćete dobiti u mesu, posebno iznutricama, ali i španaću, koji ima manje kalorija od mesa. Nedostatak gvožđa izaziva iscrpljenost, ravnodušnost i lošu koncentraciju.

 

 

Minerali – magnezijum deluje zaštitno na srčani sistem, a fosfor je odgovoran za rast kostiju i obnovu ćelija. Proso i heljda sadrže i druge minerale, te nivo šećera u krvi održavaju stabilnim.

 

 

Folna kiselina spada u vitamine B-kompleksa, s vitaminom B12 neophodna je za stvaranje novih krvnih ćelija, pa je posebno važna za trudnice. Folnu kiselinu sadrže namirnice poput pasulja i sočiva.

 

 

 

“Brokoli je izvrstan izvor vitamina C, kao i folata, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcijuma, gvožđa i kalijuma”,  kaže nutricionistica Gradinjan.

 

 

 

Brokoli održava kosti zdravima jer sadrži dovoljne količine kalcijuma i vitamina C, koji potpomaže njoegovu apsorpciju. Studije pokazuju kako konzumacija brokolija jednom nedeljno smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma.

 

 

 

ORASI

 

 

“Orasi su dobar izvor bakra i mangana, koji deluju antioksidativno te sadrže elagičnu kiselinu, koja deluje antitumorski”, kaže Nataša Šoštarić.

“Studije su pokazale kako orasi utiču na elastičnost krvnih sudova, koje se proširuju kad je organizmu potreban pojačan dotok krvi”, dodaje M. Gradinjan.

 

 

ŽITARICE

 

 

Sledeće na njenoj listi su celovite žitarice kao bogat izvor energije jer u velikim količinama sadrže ugljene hidrate, odnosno skrob te imaju niži glikemijski indeks od rafiniranih žitarica. Bogate su vitaminiima B kompleksa i vitaminom E, kao i vlaknima. Povećavaju sadržaj stolice i ubrzavaju peristaltiku creva.

Maja Gradinjan kao posebno zdravu namirnicu izdvaja jabuku. Jabuka sadrži pektin, koji daje osećaj sitosti, taninsku kiselinu, koja onemogućava taloženje masti u jetri, bioflavonoide, koji pojačavaju delovanje vitamina C, i bor, koji ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze.

 

 

CRNO VINO

 

 

“Crno vino sadrži antioksidanse i fitonutrijente. Jedna čaša vina dnevno štiti od ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti. Zbog svog specifičnog sastava deluje na inhibiciju zgrušavanja trombocita te povisuje HDL holesterol”, ističe Gradinjan.

 

 

RIBA

 

 

Kao jako zdravu ribu nutricioniskinja Gradinjan izdvaja losos. Važan je izvor vitamina A i D te omega-3 masnih kiselina, koje prema studijama imaju antidepresivan efekat, dok Nataša preporučuje sardine:

“Odličan su izvor vitamina B12, vitamina D, selena i omega-3 masnih kiselina. Osim što blagotvorno deluje na zdravlje srca, vitamin D poboljšava i zdravlje kostiju”.

 

 

SPANAĆ

 

 

Spanać je izvanredan biljni izvor gvožđa, a za razliku od mesa ima manje kalorija.

“Bogat je izvor fitonutrijenata i karotenoida, poput luteina, koji osiguravaju snažnu antioksidativnu zaštitu ćelijskih struktura. Odličan je izvor vitamina C i A, folne kiseline, magnezijuma i kalijuma, čime pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i regulaciju krvnog pritiska”, objašnjava nutricionistkinja Šoštarić.

 

 

PASULJ

 

 

“Dobar izvor folne kiseline je i pasulj, koji sadrži povoljan odnos vitamina i minerala, gvožđe, kalijum i magnezijum. Ima laksativni i hipoholesterolemijski efekat”

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *