‘Farmaceuti žele proizvoditi samo lijekove o kojima ćete postati ovisni’

Farmaceutska industrija proizvodi lijekove koje ćete, kad ih počnete uzimati, koristiti do kraja života, kao što je to slučaj sa statinima, a ne zanima ih proizvodnja lijekova potrebnih afričkom stanovništvu jer su to siromašne zemlje koje ih neće moći platiti, kao ni proizvodnja antibiotika koji se kratkoročno uzimaju- tvrdi uvaženi nobelovac.

 

 

− Farmaceutska je industrija u privatnim rukama i vodi se isključivo profitom.

Nisu zainteresirani za istraživanje novih antibiotika jer je to skup i dugotrajan proces koji ne donosi brzu zaradu. Farmaceutska industrija proizvodi lijekove koje ćete, kad ih počnete uzimati, koristiti do kraja života, kao što je to slučaj sa statinima, a ne zanima ih proizvodnja lijekova potrebnih afričkom stanovništvu jer su to siromašne zemlje koje ih neće moći platiti, kao ni proizvodnja antibiotika koji se kratkoročno uzimaju.

Mislim da bi dio farmaceutske industrije trebao biti pod brigom društva, a ne isključivo u privatnim rukama – izjavio je za Poskok.info  nobelovac prof. dr. sc. Aaron Ciechanover s Israel Institute of Technology u Haifi koji je ovih dana dobio počasni doktorat za višegodišnju suradnju sa splitskim Medicinskim fakultetom.

 

Izvor:dnevno.hr

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *