Pijete li vodu u pravo vrijeme?

Već je poznato da je pijenje vode bitno za zdravlje, ljepotu i dugovječnost. Čovjek može izdržati bez hrane i do 40 dana, ali ako ne pije vodu, već nakon 2 dana će se zdravstveno stanje ozbiljno pogoršati, ovisno o temperaturi i količini gubitka vode iz tijela. Međutim, zdravstvene dobrobiti pijenja vode ne leže samo u količini vode i vrsti vode (iz slavine, iz boce, alkalne ionizirane…). Vrlo je važno i vrijeme kad je pijemo. Pijenje vode u pravo vrijeme povećava svoju učinkovitost ljudskom tijelu. Stoga, kad bi trebali piti vodu i zašto?

 

Evo kako piti vodu u pravo vrijeme kako bi se maksimizirirala njena učinkovitost na tjelesno zdravlje:

 

  • Popijte dvije čaše vode nakon buđenja – pomaže aktivirati unutarnje organe.

 

  • Popijte jednu čašu vode 30 minuta prije obroka – pomaže probavi.

 

  • Popijte jednu čašu vode prije kupanja – pomaže snižavanju krvnog tlaka.

 

  • Popijte jednu čašu vode prije spavanja – može pomoći da se izbjegne srčani ili moždani udar.

 

Dobrobiti čaše vode prije spavanja

 

Čašom vode prije spavanja nadomješćujete svu tekućinu izgubljenu tijekom dana. Budući da je naše tijelo većinom sastavljeno od vode dovoljna hidratacija je od velike važnosti. Pošto nam dok spavamo nije potrebno mnogo unosa tekućine, čaša vode prije spavanja će razinu tekućine u organizmu držati na zadovoljavajućem nivou sve do jutra.

 

 

Sagorevanje kalorija

 

 

Voda je prirodno sredstvo za sagorijevanje kalorija i sigurno ste čuli da pijuckanje vode tijekom dana pomaže gubitku kilograma. Ipak ovo nije djelotvorno baš kod svih ljudi. Kad pijete vrlo hladnu vodu potrebno vam je dvostruko više vremena da biste se zagrijali, ubrzali metabolizam i sagorjeli kalorije. Ako popijete vodu prije spavanja vaše će se tijelo puno više truditi da se zagrije i ubrza metabolizam, a kako tijekom noći ne unosimo dodatne kalorije sagorijevat će one koje u organizmu već postoje.

 

 

Bolji san

 

 

Kad pijemo vodu, mi u našem organizmu na prirodan način uravnotežujemo vitamine, minerale i nutrijente što svim našim funkcijama pomaže da ispravno rade. Ako pijete vodu prije odlaska u krevet vaši hormoni, razina energije, mišići i zglobovi dolaze u ravnotežu. To nam pomaže da se opustimo, a da se ujutro osjećamo odmorno i pomlađeno. Za vrijeme sna voda ima vremena dospijeti u sve dijelove vašeg tijela.

 

 

Detoksikacija

 

 

Jedna od najboljih dobrobiti vode je svakako to što je ona prirodni čistač našeg organizma. Tijelo je tijekom dana izloženo mnogim toksičnim tvarima, što kroz hranu, okoliš i ostale utjecaje. Ako redovito čistimo naš organizam pomažemo mu da bolje funkcionira. Ako popijete samo jednu čašu vode prije spavanje ubrzat ćete prirodni proces detoksikacije, a od toga će koristi imati vaš probavni sistem, mišići, pa čak i koža. Osjećat ćete se bolje, brže ćete gubiti višak kilograma i imat ćete više energije tokom dana.

 

 

 

 

Izvor:atmahr

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *