I POVRĆE DEBLJA! Evo što ne smijete jesti prije ljeta

Ljeto samo što nam nije došlo, pa svi želimo izgubiti kilograme koji su se nakupili tijekom zimskog perioda.

 

Zbog toga je intenzitet vježbanja veći, a zdrava prehrana je na broju jedan menija. Želeći se hraniti zdravo, ljudi odmah navale na voće i povrće smatrajući kako ono zapravo ima najmanje kalorija. Međutim, ono što ne znaju je da nije svako povrće zdravo, piše britanski “Express”.

 

Naime, nedavno su u Harvardovoj školi javnog zdravlja provedena istraživanja u kojima je tijekom 24 godine analizirana prehrana 130.000 odraslih ljudi. Svake četiri godine znanstvenici su pregledavali dnevnike u koje su sudionici zapisivali namirnice koje jedu na dnevnoj bazi, a svake dvije godine su prijavljivali svoju kilažu.

 

Na ovaj način stručnjaci su uspjeli otkriti koja kategorija povrća doprinosi debljanju, odnosno koje bi se moglo nazvati najnezdravijim povrćem.

 

Prema rezultatima ovog istraživanja sudionici koji su jeli škrobno povrće, poput kukuruza, krumpira i graška, češće su bili pretili.

 

“Kukuruz je uvjerljivo najgori”, zaključili su znanstvenici s Harvarda.

 

No, zašto je to tako? Odgovor je vrlo jednostavan, škrobne namirnice imaju veću količinu šećera, zbog čega dolazi do čestih promjena u nivou šećera u krvi nakon konzumiranja ove namirnice, pa nakon toga još uvijek osjećate glad.

 

S druge strane, znanstvenici su utvrdili da su sudionici studije koji su jeli povrće bogato hranjivim vlaknima, poput kelja ili mahuna, imali veće šanse smršavjeti za te četiri godine.

 

 

Što se tiče voća, borovnice su najbolje za mršavljenje, a odmah za njima idu i kruška i suhe šljive.

 

 

 

 

 

 

 

IZVOR: INDEX.HR

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *