Faktori rizika koji pogoršavaju tegobe probavnog trakta: Šta treba izbjegavati ako imate čir na želucu

Čir na želucu jedan je od uzroka nadutosti, a konzumiranje crne kafe, alkoholnih pića i antibiotika može pogoršati tegobe. Maslinovo ulje i fermentirani mliječni proizvodi smanjuju nadutost.

Prekomjerna težina

 

Osim adekvatne terapije lijekovima, ishrana igra važnu ulogu u kontroliranju simptoma. Poznato je nekoliko faktora rizika koji uzrokuju pojavu ili pogoršanje tegoba u gornjem dijelu probavnog trakta. To su:

 

– Pušenje,

 

– Pretjerano i dugotrajno konzumiranje alkoholnih pića,

 

– Ispijanje crne kafe (više od 6 šoljica dnevno),

 

– Neadekvatna ishrana (hrana bogata mastima, začinjena hrana, gladovanje i neredovna ishrana),

 

– Izloženost akutnom i hroničnom stresu,

 

– Anksioznost, depresija i psihološki problemi,

 

– Upotreba određenih lijekova (nesteroidni antireumatici, antibiotici, estrogeni),

 

– Prisustvo drugih bolesti (dijabetes, bolesti štitne žlijezde i bubrega, oslabljena srčana funkcija, plućna tuberkuloza, maligne bolesti),

 

– Infekcija bakterijom helikobakter pilori (Helicobacter Pylori) – najčešće se ne radi o funkcionalnoj dispepsiji, već su u osnovi tegoba ulkus, gastritis ili karcinom.

 

Manji obroci

 

Kod liječenja dispepsije i ulkusne bolesti vrlo je važno promijeniti štetne životne i prehrambene navike, kao i kontrolirati i liječiti ostale, eventualno, prisutne bolesti.

Savjetuje se prestanak pušenja, pijenja crne kafe i alkohola u većima količinama, smanjenje prekomjerne tjelesne mase i dnevnog unosa hrane, s naglaskom na konzumiranje nemasne i ne suviše začinjene hrane, kao i raspodjelu dnevnog unosa u više manjih obroka.

Šećer i so
Prekomjerno konzumiranje šećera predstavlja faktor rizika za pojavu ulkusne bolesti. Šećer prouzrokuje pojačano lučenje želučane kiseline, što može isprovocirati simptome bolesti. Povećan unos soli je, također, povezan s povećanim rizikom peptičkog ulkusa, odnosno čira na dvanaestopalačnom crijevu.

Kofein

Napici koji sadrže kofein (kafa, čaj, gazirana pića), kao i kafa bez kofeina, mogu podstaći lučenje želučane kiseline. Ipak, u umjerenim količinama mogu se konzumirati, najbolje poslije jela.

Masna hrana

Određena hrana i navike smanjuju pritisak u donjem ezofagealnom sfinkteru, zbog čega kod gastroezofagealne refluksne bolesti i žgaravice treba izbjegavati prženu i masnu hranu, čokoladu, pepermint, bijeli i crni luk, kao i pušenje.

Čili i biber

Neke namirnice, također, mogu iritirati ili oštetiti jednjak, pa i njih treba izbjegavati. To su: citrusi i sokovi od citrusa, proizvodi od paradajza, crvena paprika, čili i biber.

Izvoz:avazba

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *