Sedam savjeta za borbu protiv glavobolje

Glavobolje su jedan od najčešćih simptoma u medicini – svaki čovjek ih iskusi barem jednom u životu. Ukoliko često imate jake glavobolje i one vam smetaju u poslu i drugim aktivnostima, probajte se pridržavati nekoliko osnovnih savjeta liječnika.

 

 

 

 

 

Bez obzira na to što mogu biti izuzetno jake i neprijatne, glavobolje su najčešće benigne, prolazne i nisu posljedica ozbiljnih bolesti. Tek u oko 10 posto slučajeva javljaju se tzv. sekundarne glavobolje, koje su uzrokovane drugim bolestima, ponekad ozbiljnim, ali koje su po pravilu praćene i nekim drugim simptomima.

 

 

 

1. Izbjegavajte stres

Tenziona glavobolja, kao jedna od najčešćih, je uzrokovana kroničnim stresom. Zato se smijte, družite se, provodite vrijeme sa obitelji i prijateljima. Koliko god to nemoguće zvučalo, probajte izaći iz ritma života koji vam nameće stres i da se što više opuštate.

 

 

2. Više se krećite

Liječnici su skloni da fizičku aktivnost “prepisuju” kao univerzalni “lijek” protiv mnogih zdravstvenih tegoba. I to nije bez razloga! Redovita fizička aktivnost oslobođa od stresa, popravlja raspolaženje, opušta mišiće i doista je dobra prevencija za mnoge kronične bolove, pa i glavobolje.

 

 

3. Redovito spavajte

Dokazano je da neredoviti ciklus spavanja može izazvati kronične glavobolje. Osim ritma, obratite pozornost i na duljinu spavanja. Interesantno je da glavobolje i druge zdravstvene tegobe može izazvati kako nedovoljna količina sna, tako i previše spavanja. Optimalno je spavati oko 7-8 sati dnevno, u pravilnim vremenskim intervalima.

 

 

4. Izbjegavajte pušenje i alkohol

Samo jedna od negativnih posljedica pušenja je i hipoksija, smanjena koncentracija kisika u organizmu. Hipoksija direktno uzrokuje i smanjen priliv kisika u mozak, što često može uzrokovati glavobolje. S druge strane, nakon konzumiranja alkohola, krvni sudovi u glavi se proširuju, što direktno uzrokuje glavobolju.

 

 

5. Oprezno sa kavom

Interesantno je da kava, u ovisnosti od individualnih karakteristika čovjeka, može biti “okidač” za neke glavobolje (migrena), ali i da iskustvo nekih pacijenata govori da kavom mogu prekinuti glavobolju ili da se bol javlja ako ne popiju kavu u određeno vrijeme. Zato sami odredite količinu kave koja vam najviše prija, ali nikako nemojte pretjerivati. Često konzumiranje većih količina kave može dovesti do drugih zdravstvenih tegoba.

 

 

6. I lijekovi mogu pomoći

Ukoliko su glavobolje česte i jake, pa morate da uzimate lijekove protiv bolova, uvijek se opredijelite za one medikamente koji se u svakoj apoteci mogu kupiti bez recepta. Ukoliko, pak, imate toliko jaku i čestu glavobolju da su vam lijekovi potrebni često, svakodnevno, nemojte ih uzimati, nego se javite liječniku radi ispitivanja i propisivanja adekvatne terapije.

 

 

7. Provjerite vid

Naprezanje zbog oslabljenog vida ponekad može biti uzrok glavobolje. Naime, vid uglavnom ne slabi odjednom, već postepeno, pa većina ljudi neko vrijeme i ne primijeti da se izuzetno zamara tijekom duljeg čitanja ili rada na računaru.

 

 

 

 

 

 

izvor:ljepotaizdravlje.hr

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *